1. Ποια είναι τα συμπτώματα που θα με υποψιάσουν ότι μπορεί να έχω πολυκυστικές ωοθήκες;
Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζουν οι γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:
  1. Υπερηχογραφική εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών
  2. Διαταραχές περιόδου
  3. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ακμή ή βιοχημικά αποδεδειγμένη υπερανδρογοναιμία

Επικουρικά συμπτώματα:

  • Παχυσαρκία
  • Υπογονιμότητα

2. Έχω μόνο διαταραχές στον κύκλο μου, χωρίς να έχω τα υπόλοιπα συμπτώματα. Υπάρχει πιθανότητα να έχω πολυκυστικές ωοθήκες;
Υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που παρουσιάζουν και τα πέντε παραπάνω συμπτώματα. Ωστόσο, για να χαρακτηρίσουμε μια γυναίκα με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να παρουσιάζει δύο τουλάχιστον από τα παραπάνω συμπτώματα.

3. Είναι σίγουρο ότι αν έχω έστω κι ένα από τα προηγούμενα συμπτώματα, τότε έχω και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Όχι. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, εκτός από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Συνεπώς, αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος με την κατάλληλη διερεύνηση θα σας πει ποιο είναι το πρόβλημά σας.

4. Τι θα πρέπει να κάνω, αν έχω αυτά τα συμπτώματα;
Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, π.χ. διαταραχές στον κύκλο και τριχοφυΐα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας παραπέμψει σε εργαστηριακές εξετάσεις για να κρίνει αν έχετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Ο γυναικολόγος σας θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

5. Έχω το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πειράζει αν δεν ακολουθήσω κάποια θεραπεία;
Αν δεν ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, τότε θα εξακολουθήσετε να έχετε προβλήματα με την περίοδό σας, τριχοφυΐα, ακμή ή δυσκολία στην απόκτηση παιδιού, όταν θα το θελήσετε. Επιπλέον, θα έχετε αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη ή ίσως και για ενδομητρικούς πολύποδες, βλάβες ωοθηκών ή του ενδομητρίου.

6. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και ο γιατρός μου, μου έδωσε αντισυλληπτικά χάπια. Υπάρχει περίπτωση να παχύνω, αν τα πάρω;
Αν προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας τα λιπαρά και κάνοντας μικρά και συχνά γεύματα και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και αν βάλετε στην καθημερινότητά σας μιας μορφής άσκηση, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να πάρετε κιλά. Η κατακράτηση των υγρών που προκαλεί η λήψη των αντισυλληπτικών είναι πολύ μικρή και δεν ξεπερνά το μισό κιλό. Κινδυνεύετε για παραπανίσια κιλά, αν δεν πάρετε τα αντισυλληπτικά.

7. Ισχύει ότι αν πάρω τα αντισυλληπτικά κινδυνεύω να εμφανίσω καρκίνο;
Κινδυνεύετε για καρκίνο πιο πολύ αν δεν πάρετε τα αντισυλληπτικά. Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν ορμόνες σε πολύ μικρότερη δοσολογία από αυτές που εκκρίνει ο οργανισμός όταν ο κύκλος σας είναι άρρυθμος.

8. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και θέλω να κάνω παιδί. Θα πρέπει να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει στο τι θα χρειαστεί να γίνει. Αν έχετε προσπαθήσει και δεν το έχετε επιτύχει και εφ’ όσον έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ο σύντροφός σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το σπέρμα του, τότε δεν είναι απαραίτητο να φτάσετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι βοήθειας του ζευγαριού προς τεκνοποίηση. Ο ενδεδειγμένος για τις γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι
η φαρμακευτική πρόκληση ωορρηξίας και οι προγραμματισμένες επαφές ή σπερματέγχυση.

9. Η μητέρα μου έχει πολυκυστικές ωοθήκες. Υπάρχει περίπτωση να έχω κι εγώ;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι κάτι που μπορεί να μεταβιβαστεί από μαμά σε κόρη, αλλά αν δεν έχετε συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι έχετε κι εσείς πολυκυστικές ωοθήκες.

10. Επειδή έχω πολυκυστικές ωοθήκες και διαταραχές στον κύκλο μου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιώ κάποια μέθοδο αντισύλληψης;
Δεν είναι συνετό να μην χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης, καθώς δεν πρέπει να σκεφτείτε μόνο την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης κύησης, αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όταν μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες, μπορεί να κάνει ασταθείς ωορρηξίες και συνεπώς να μείνει έγκυος, αν δεν χρησιμοποιεί κάποιο αντισυλληπτικό μέσο.

11. Είμαι έφηβη και έχω διαταραχές στον κύκλο μου. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες;
Θα πρέπει να έχετε τη συνήθεια να καταγράφετε τις ημερομηνίες εμφάνισης της περιόδου σας. Αν όντως διαπιστώσετε διαταραχές στον κύκλο σας, ενημερώστε τους γονείς σας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, κατά την εμμηναρχή μιας έφηβης κοπέλας, να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην εμφάνιση της περιόδου. Θα ήταν συνετό να επισκεφθείτε μαζί με τους γονείς σας ένα γυναικολόγο ο οποίος θα σας λύσει όλες τις απορίες σας και θα σας θέσει τη διάγνωση.

12. Έχω μεγάλο κύκλο. Από τότε που πήρα λίγα κιλά, παρατήρησα ότι η περίοδός μου αποσταθεροποιήθηκε. Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει την περίοδό μου η αύξηση των κιλών μου;
Η απόκτηση παραπανίσιων κιλών επηρεάζει τη λειτουργία του κύκλου και την ωορρηξία σας. Η παχυσαρκία μαζί με την διαταραχή στον κύκλο σας θα μπορούσε να θέσει τη διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η απώλεια ακόμα και του 10% του βάρους σας αρκεί τις περισσότερες φορές για να εξομαλύνει τη λειτουργία του κύκλου σας.

13. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και πρόσφατα ο γυναικολόγος μου βρήκε ότι έχω μια κύστη με υγρό στην ωοθήκη μου. Πρέπει να ανησυχώ;
Αν η κύστη είναι ορώδης και εμφανίζεται για πρώτη φορά, θα πρέπει να παρακολουθηθεί. Η εμφάνιση μικρών λειτουργικών κύστεων στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, αλλά δεν θα πρέπει να αμελήσετε και την επανεξέτασή σας από το γυναικολόγο σας. Ίσως να χρειαστεί να σας χορηγήσει και κάποιο αντισυλληπτικό χάπι, ώστε να απορροφηθεί η κύστη.

14. Έχω διαβάσει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μου. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Τα αντισυλληπτικά χάπια, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια προβλήματα υγείας, όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και ο γυναικολόγος σας πριν σας χορηγήσει αντισυλληπτικά, θα σας δώσει μια σειρά εξετάσεων, μεταξύ των οποίων θα είναι γενικές εξετάσεις, βιοχημικός έλεγχος και ηπατικός έλεγχος, μοριακός έλεγχος για θρομβοφιλική προδιάθεση και υπερηχογράφημα ήπατος και χοληφόρων αγγείων. Αν όλες οι
εξετάσεις σας
είναι εντάξει, τότε και μόνο θα σας χορηγήσει τα αντισυλληπτικά χάπια.

15. Καπνίζω. Μπορώ να πάρω αντισυλληπτικά;
Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών δεν μπορεί να συνδυαστεί με το κάπνισμα. Ο συνδυασμός των δύο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με την υγεία σας.

16. Παίρνω αντισυλληπτικά. Σε πόσο καιρό από τη διακοπή τους θα μπορώ να κάνω παιδί;
Αμέσως μόλις τα διακόψετε και υπό την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας που θα σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο σύλληψης.